Derbi · La Internacional Catalana
Col·lecció Museu Derbi de Josep i Jordi Pujolar
ART

Història d'una afició descontrolada pel Síndrome Derbi

La història d’aquesta col·lecció sorgeix en el si d'una família empresària, vinculada al sector serveis de la Costa Brava, i coneguda pel sobrenom de la nostra masia familiar Can Sureda, ubicada a l'antic Barri Salom de Santa Cristina d’Aro, des de 1806.

Tot va començar l'any 1973, quan el meu pare Josep va tenir la idea de restaurar una antiga motocicleta Guzzi 65cc, coneguda en el món de les motocicletes clàssiques com La Gamba, que feia servir el meu avi de jove. A partir d'aquesta experiència, va seguir recuperant motos de veïns i coneguts de la marca Derbi. Motos plenes de cops, amb un munt de peces trencades o incompletes, que s'havien de fer des de zero en un torn, per manca de recanvis. Vaig créixer enmig d'aquesta afició del meu pare, que aviat vaig compartir i apreciar, fins a forjar una col·lecció d'una transcendència notòria, amb més de 100 unitats.

Els anys 90 vàrem decidir centrar esforços en una sola marca: la vallesana Derbi. Persones molt vinculades a l’ADN Derbi com en Jaume Vilajoliu, la proximitat i vinculació de la marca a la major part de les famílies espanyoles -gairebé a cada casa hi havia una Derbi- així com el fet que la primera moto de joventut que va adquirir el meu pare fos una Derbi Gran 74 Sport, ens va fer decidir.

Aquest model va ser el buc insígnia de la marca i la va donar a conèixer a tot el món. La seva línia, l’alt rendiment, i el seu caràcter esportiu, paral·lelament als resultats de la marca al Mundial de Velocitat, va robar el cor a molts joves que volien una conducció esportiva per així intentar descobrir les emocions que podia sentir Ángel Nieto a les carreres.

Aquesta afició ens ha portat a descobrir l’apassionant món del motociclisme, molt arrelat a la nostra terra, a la nostra gent i a la nostra indústria, que ressorgia amb força de la postguerra. Gràcies a ella hem conegut gent d’arreu, alguns autèntics prodigis del món del motor i ens ha fet recórrer molts quilòmetres en busca d’aquell tresor amagat, amb l’única finalitat de mantenir el nostre patrimoni històric.

Esperem que tots els que visiteu l’exposició gaudiu de la nostra col·lecció, la nostra afició i la nostra passió que, arribat a aquest punt, no sé si definir com a bogeria. Tant de bo que la visita no us deixi indiferent i que desperti en vosaltres més d’un record d’altres temps.

Jordi Pujolar BachCULTURA - T 972 804 207 - cultura@platjadaro.comCOMPARTIR


Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística. Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació aquí.